بازسازی ساختمان مسکونی کاوه

کاربری: مسکونی
مساحت زیربنا:  ۱۴۰۰مترمربع
تعداد طبقات : دوطبقه مسکونی دوبلکس + یک طبقه احداث جدید + ۱ زیزمین
موقعیت : تهران٬ بلوار اندرزگو
سال ساخت : ۱۳۹۲
کارفرما: آقای فولادزاده
طراحی:آقای مهندس حیدری ـمشاور پرگار
مدیران اجرایی  : محمدرضا کاظمی
مدیریت پروژه  : محمدرضا کاظمی

در روند ساخت و ساز های اخیر شهر تهران شاهد تخریب گسترده خانه های قدیمی و جایگزینی آنها با آپارتمان ها هستیم ، در این میان بسیاری از خانه های ارزشمند و قابل بازسازی مشاهده می شود که بدون توجه به کیفیت های فضایی و نوع زندگی جاری در آنها ، تنها در جهت منافع اقتصادی تخریب می شوند.

ساختمان مسکونی کاوه ساختمانی قدیمی است با قدمت ۲۰ساله که در محور دسترسی محلی بن بست ۱۰ متری قرار گرفته است .مساحت زمین ۶۵۰ متر مربع و سطح اشغال بنا ۱۴۰۰ مترمربع می باشد . این ساختمان قبل از بازسازی، ساختمانی سه طبقه شامل یک طبقه زیرزمین و دو طبقه مسکونی بود که در طبقه زیرزمین فضاهایی مانند انبار و استخر ودردو طبقه همکف و اول یک واحد دوبلکس مسکونی قرار داشت

در روند طراحی پروژه ابتدا بررسی ها و تحلیل های اولیه صورت گرفت تا بر اساس پتانسیل های بنا و با توجه به کمبود های ساختمان قبلی بتوان طرح مناسبی ارائه داد . بیشترین معضل ساختمان در حالت قبل از بازسازی، نورگیری در بخش مرکزی ساختمان بود که با توجه به عمق توده ساخته شده نورگیری از شمال و جنوب کافی نبود. با وجود نورگیر مرکزی که در ساختمان قبلی وجود داشت به دلیل جایگیری نا مناسب فضاهای زندگی امکان استفاده از آن وجود نداشت. بنابراین پلان طبقات به طور کلی تغییر کرد و از اول طراحی شد. این معضل نورگیری در زیرزمین نیز دیده می شد

   ایده اولیه طراحی بر مبنای ایجاد فضای ارتباطی حول نورگیر مرکزی است که نور را به مرکز ساختمان هدایت می کند. این فضای ارتباطی علاوه بر برقراری ارتباط فضاها در طبقه همکف، ارتباط عمودی بین دو طبقه واحد دوبلکس را نیز فراهم می کند و به عنوان قلب ساختمان نور و رنگ را در زندگی روزمره ساکنین جاری می کند. در پلان طبقه دوم با عقب نشینی دیوار ها از حد نما در قسمت شمالی تراس و در قسمت جنوبی حیاط اختصاصی و فضای نیم باز شکل گرفته است. فضا های اصلی پلان طبقه دوم در اطراف نورگیر مرکزی قرار گرفته اند و در حقیقت این نورگیر در وسط حیاط مرکزی این واحد است. فضای پله در همان جای قبلی پیش بینی شده و آسانسور به مجموعه اضافه شده است. نورگیری زیرزمین با عقب نشینی دیوار زیرزمین از حد جنوبی نما تامین شده است

   زیرزمین شامل فضاهای خدماتی استخر، سونا و جکوزی، پارکینگ و سرایداری می شود در حالیکه فضاهای اصلی زندگی واحد دوبلکس مانند آشپزخانه و پذیرایی و نشیمن و نهارخوری و اتاق مهمان در طبقه همکف و اتاق خواب اصلی و اتاق های خواب، اتاق کار و فضاهای وابسته مانند سرویس و آشپزخانه و لاندری در طبقه اول قرار می گیرد.در طبقه دوم نیز یک واحد مستقل با مساحت ۲۰۰ متر مربع و حیاط مستقل آن پیش بینی شده است

در بازسازی نمای شمالی ترکیت احجام سخت و نرم مد نظر قرار گرفته است . احجام دو سمت ورودی حفظ شده و سایر نما در هماهنگی با این دو ستون عمودی طراحی شد. لايه نرم به صورت پوسته یکپارچه چوبی که از طرفی نقش جان پناه و از طرفی نقش سایبان را ایفا می کند در بين احجام سخت جاي گرفت. در انتخاب مصالح نیز همنشینی آب و خاک در کنار هم، ایده اصلی طراحی است. در طراحی نمای جنوبی سلسله مراتب فضای باز و نیم باز و بسته سبب ایجاد دو لایه در نما شد که لایه بیرونی با مصالح سخت آجر و فلز از لایه داخلی که با مصالح چوبی پوشیده شده است محافظت می کند

برای ایجاد تغییرات در پلان، نیاز به ایجاد تغییرات در سازه دیده می شد. با محاسبات مجدد و بررسی سازه امکان ایجاد این تغییرات ایجاد شد. حذف ستون در قسمت نورگیر مرکزی و پله و ایجاد گشایش فضایی ، جابجایی بادبند های شرقی و غربی که در وسط پلان قرار داشند به آکس های اطراف و تقویت اسکلت برای اضافه کردن طبقه دوم از جمله اقداماتی بودند که در زمینه تغییرات سازه ای صورت گرفت